Om Nationella Kataraktregistret
Katarakt eller grå starr innebär grumling av linsen i ögat och denna kan behandlas genom operation. Katarakt hos vuxna tillhör det normala åldrandet och är den vanligaste operationen av alla kategorier i Sverige. Medfödd katarakt är inte lika vanligt, cirka 40 barn per år drabbas.
Nationella kataraktregistrets mål är att registrera uppgifter om alla kataraktoperationer i Sverige. Registret utgör en bas för kvalitetsförbättring och forskning och är en snabb och säker källa till ny kunskap när vården på kort tid ställs inför nya utmaningar.
Basregistret för vuxna innehåller demografi, väntetider, operationsuppgifter och synskärpa vid tiden för operationen. I Sverige utförs över 150 000 kataraktoperationer per år. Upp till 95 % av dessa registreras i basregistret.
I utfallsregistret samlas operationsresultat som synskärpa, avvikelse från planerad refraktion och astigmatism efter operation. Självskattad nytta av operationen registreras via en patientenkät (Catquest-9SF) som fylls i före och efter operationen. Utfallsregistret med patientenkäten baseras på patienter opererade i mars månad varje år.
Komplikationer som uppkommit i anslutning till operation registreras dels i basregistret (bakre kapselruptur), men även i endoftalmitregistet.
Risken för näthinneavlossning (amotio) ökar vid en kataraktoperation och ett amotioregister är under uppbyggnad.
Delregistret PECARE (Pediatric Cataract Register) registrerar uppgifter från operationen och uppföljningsbesöken vid 1, 2, 5 och 10 års ålder. En patientenkät skickas ut till föräldrarna för samtliga opererade barn i landet två veckor efter operationen med frågor om hur vården upplevdes.
Nationella Kataraktregistret bidrar med anonymiserade data till europeiska kvalitetsregister.

Mer om grå starr och behandling
Klicka här för att komma till mer information om grå starr och behandling.
Publicerad: 14 september 2015Senast uppdaterad: 25 februari 2025